Dieta antysmogowa. Jak dzięki odpowiedniej diecie chronić się przed szkodliwym działaniem smogu
opracowanie Róża Słoneczna
W tym artykule:
Jakość powietrza jest zła i się pogarsza
Smog może powodować rozwój wielu chorób
Co trzeba jeść, aby nie dać się tak łatwo smogowi
W walce ze smogiem ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu
Jakość powietrza jest zła i się pogarsza
Jakość powietrza w Polsce należy do najgorszych w Europie i jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Jednak wystarczą drobne zmiany w jadłospisie, które pomogą zmniejszyć różne niebezpieczeństwa dla naszego organizmu, związane ze smogiem.
Rocznie z powodu zanieczyszczeń powietrza umiera na świecie 4,2 mln osób, a w Polsce 47 tys. (dane z 2016 r.) Szacunki naukowców z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersity Collage London z 2021 r. sugerują, że dane są o wiele bardziej pesymistyczne i oscylują wokół 100 tys. osób rocznie.
Smog może powodować rozwój wielu chorób
Smog jest przyczyną powstawania ogromnej ilości wolnych rodników, co w rezultacie nasila stres oksydacyjny. Działając drażniąco na śluzówki, może powodować rozwój wielu chorób takich jak zapalenia płuc i oskrzeli, astmy czy POCHP. Jest również niebezpieczny dla układu krążenia. W wyniku przewlekłego narażenia na benzopiren (najbardziej rakotwórczy składnik smogu) rozwijają się nowotwory górnych dróg oddechowych oraz okolic głowy i szyi. Ponadto obserwuje się zaburzenia koncentracji, przewlekłe bóle głowy, obniżenia nastroju oraz depresję.
– W wyniku różnych przemian komórkowych w naszym organizmie zdarza się, że atom tlenu gubi gdzieś jeden ze swoich elektronów. Staje się wtedy nadmiernie reaktywny. Chcąc stać się znów kompletnym niszczy okoliczne atomy. Z czasem może dojść do uszkodzeń większych struktur na przykład błon komórkowych czy DNA. W niewielkich ilościach wolne rodniki są wykorzystywane na przykład do zwalczania bakterii. W nadmiarze działają przeciwko naszym tkankom. Nadmiernemu ich wytwarzaniu sprzyjają infekcje, stres, stany zapalne, palenie papierosów oraz właśnie zanieczyszczenia powietrza – wyjaśnia Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Co trzeba jeść, aby nie dać się tak łatwo smogowi
Nawet drobne zmiany w codziennym jadłospisie mogą zmniejszyć niebezpieczeństwo, jakie niesie ze sobą smog i zapobiec powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Podstawą diety antysmogowej są produkty bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze.
♦ Znajdziemy je w czerwonych owocach, winogronach, kakao, herbacie oraz roślinach kapustnych, szczególnie w brokułach, cebuli czy czosnku.
♦ Bogate w witaminę C są cytrusy, czarne porzeczki, paprykę czerwoną czy natkę pietruszki.
♦ Wspierająco działa witamina E i kwasy omega 3, które znajdziemy w awokado i olejach roślinnych.
♦ Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach morskich lub tranie.
♦ Selen jest choćby w orzechach brazylijskich.
♦ Pomocnym dodatkiem w walce ze smogiem są przyprawy i zioła. Szczególnie suszone oregano, kurkuma i cynamon.
♦ Należy sięgać także po rośliny zielone bogate w chlorofil, który dzięki swojej budowie chemicznej wiąże i usuwa metale ciężkie z organizmu. Skutki oddziaływania smogu zmniejszają również witaminy z grupy B, które znajdziesz w bananach, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, rybach, chudym mięsie i jajach.
Co to jest smog, jak powstaje i dlaczego jest tak szkodliwy dla organizmu? Więcej w Wikipedii
W walce ze smogiem ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu
Odpowiednie nawodnienie jest ważne. Należy zawsze mieć przy sobie butelkę wody, pić zieloną herbatę lub bombę witaminową w postaci świeżo wyciskanego soku owocowego, wieczorem warto rozgrzać się gorącym kakao.
Dieta antysmogowa wcale nie musi być droga i wymyślna. Wystarczy, że w okresie jesienno-zimowym zwiększyć spożycie owoców i warzyw do 4-5 porcji każdego dnia. Wypracowane nawyki warto oczywiście kontynuować cały rok.
Artykuł opracowano na podstawie komunikatu prasowego – https://media.innovationpr.pl/
Więcej artykułów
Plastyka brzucha
Redukcja tkanki tłuszczowej oraz naciągnięcie skóry poprawiającemu wygląd brzucha i talii.
Zabieg zmniejszenia piersi
Polega na usunięciu nadmiaru tkanki piersiowej, tłuszczu i skóry, aby zmniejszyć rozmiar piersi i poprawić ich kształt.
Poprawa owalu twarzy
Zabieg poprawy owalu twarzy ma na celu ujędrnienie i ukształtowanie konturów twarzy, aby nadać jej bardziej proporcjonalny i młodszy wygląd.
Sukces naszego lekarza
Dr n. med. Norbert Czapla z państwowym egzaminem specjalisty chirurgii plastycznej.
Usuwanie zmian skórnych
Likwidacja zmian skórnych oznacza usuwanie lub redukcję różnego rodzaju zmian na skórze, takich jak znamiona, pieprzyki, brodawki itp.
Nasza firma
Stale podnosimy swoje kwalifikacje biorąc udział w licznych szkoleniach, kursach, zjazdach, aby zapewnić swoim Pacjentom jak największy komfort i bezpieczeństwo w czasie wykonywanych zabiegów!
+ 48 786 406 701
kontakt@cme.szczecin.pl
Traf do nas
ul. Szafera 190, Szczecin
Wejście obok sklepu żabka
Newsletter
Zapisz się aby być na bieżąco!