Dieta antysmogowa. Jak dzięki odpowiedniej diecie chronić się przed szkodliwym działaniem smogu
opracowanie Róża Słoneczna
W tym artykule:
Jakość powietrza jest zła i się pogarsza
Smog może powodować rozwój wielu chorób
Co trzeba jeść, aby nie dać się tak łatwo smogowi
W walce ze smogiem ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu
Jakość powietrza jest zła i się pogarsza
Jakość powietrza w Polsce należy do najgorszych w Europie i jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Jednak wystarczą drobne zmiany w jadłospisie, które pomogą zmniejszyć różne niebezpieczeństwa dla naszego organizmu, związane ze smogiem.
Rocznie z powodu zanieczyszczeń powietrza umiera na świecie 4,2 mln osób, a w Polsce 47 tys. (dane z 2016 r.) Szacunki naukowców z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersity Collage London z 2021 r. sugerują, że dane są o wiele bardziej pesymistyczne i oscylują wokół 100 tys. osób rocznie.
Smog może powodować rozwój wielu chorób
Smog jest przyczyną powstawania ogromnej ilości wolnych rodników, co w rezultacie nasila stres oksydacyjny. Działając drażniąco na śluzówki, może powodować rozwój wielu chorób takich jak zapalenia płuc i oskrzeli, astmy czy POCHP. Jest również niebezpieczny dla układu krążenia. W wyniku przewlekłego narażenia na benzopiren (najbardziej rakotwórczy składnik smogu) rozwijają się nowotwory górnych dróg oddechowych oraz okolic głowy i szyi. Ponadto obserwuje się zaburzenia koncentracji, przewlekłe bóle głowy, obniżenia nastroju oraz depresję.
– W wyniku różnych przemian komórkowych w naszym organizmie zdarza się, że atom tlenu gubi gdzieś jeden ze swoich elektronów. Staje się wtedy nadmiernie reaktywny. Chcąc stać się znów kompletnym niszczy okoliczne atomy. Z czasem może dojść do uszkodzeń większych struktur na przykład błon komórkowych czy DNA. W niewielkich ilościach wolne rodniki są wykorzystywane na przykład do zwalczania bakterii. W nadmiarze działają przeciwko naszym tkankom. Nadmiernemu ich wytwarzaniu sprzyjają infekcje, stres, stany zapalne, palenie papierosów oraz właśnie zanieczyszczenia powietrza – wyjaśnia Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Co trzeba jeść, aby nie dać się tak łatwo smogowi
Nawet drobne zmiany w codziennym jadłospisie mogą zmniejszyć niebezpieczeństwo, jakie niesie ze sobą smog i zapobiec powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Podstawą diety antysmogowej są produkty bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze.
♦ Znajdziemy je w czerwonych owocach, winogronach, kakao, herbacie oraz roślinach kapustnych, szczególnie w brokułach, cebuli czy czosnku.
♦ Bogate w witaminę C są cytrusy, czarne porzeczki, paprykę czerwoną czy natkę pietruszki.
♦ Wspierająco działa witamina E i kwasy omega 3, które znajdziemy w awokado i olejach roślinnych.
♦ Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach morskich lub tranie.
♦ Selen jest choćby w orzechach brazylijskich.
♦ Pomocnym dodatkiem w walce ze smogiem są przyprawy i zioła. Szczególnie suszone oregano, kurkuma i cynamon.
♦ Należy sięgać także po rośliny zielone bogate w chlorofil, który dzięki swojej budowie chemicznej wiąże i usuwa metale ciężkie z organizmu. Skutki oddziaływania smogu zmniejszają również witaminy z grupy B, które znajdziesz w bananach, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, rybach, chudym mięsie i jajach.
Co to jest smog, jak powstaje i dlaczego jest tak szkodliwy dla organizmu? Więcej w Wikipedii
W walce ze smogiem ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu
Odpowiednie nawodnienie jest ważne. Należy zawsze mieć przy sobie butelkę wody, pić zieloną herbatę lub bombę witaminową w postaci świeżo wyciskanego soku owocowego, wieczorem warto rozgrzać się gorącym kakao.
Dieta antysmogowa wcale nie musi być droga i wymyślna. Wystarczy, że w okresie jesienno-zimowym zwiększyć spożycie owoców i warzyw do 4-5 porcji każdego dnia. Wypracowane nawyki warto oczywiście kontynuować cały rok.
Artykuł opracowano na podstawie komunikatu prasowego – https://media.innovationpr.pl/
Więcej artykułów
Plastyka brzucha
Redukcja tkanki tłuszczowej oraz naciągnięcie skóry poprawiającemu wygląd brzucha i talii.
Zabieg zmniejszenia piersi
Polega na usunięciu nadmiaru tkanki piersiowej, tłuszczu i skóry, aby zmniejszyć rozmiar piersi i poprawić ich kształt.
Poprawa owalu twarzy
Zabieg poprawy owalu twarzy ma na celu ujędrnienie i ukształtowanie konturów twarzy, aby nadać jej bardziej proporcjonalny i młodszy wygląd.
Sukces naszego lekarza
Dr n. med. Norbert Czapla z państwowym egzaminem specjalisty chirurgii plastycznej.
Plastyka powiek górnych
Celem zabiegu jest usunięcie nadmiaru skóry, tłuszczu i tkanki mięśniowej z górnej powieki, aby poprawić jej wygląd i zmniejszyć oznaki starzenia się.
Nasza firma
Stale podnosimy swoje kwalifikacje biorąc udział w licznych szkoleniach, kursach, zjazdach, aby zapewnić swoim Pacjentom jak największy komfort i bezpieczeństwo w czasie wykonywanych zabiegów!
+ 48 786 406 701
kontakt@cme.szczecin.pl
Traf do nas
ul. Szafera 190, Szczecin
Wejście obok sklepu żabka
Newsletter
Zapisz się aby być na bieżąco!